Η κρίση είναι κάτι που δεν θέλουμε;


Θέλουμε να κρίνουμε; Να κρινόμαστε; Θέλουμε να ζούμε μέσα σε μια κρίση;

Σιγουρα;


Αυτός είναι κακός πολιτικός, αυτός είναι καλός παπάς, αυτός είναι καλούτσικος άνθρωπος και ο άλλος δεν είναι…. Ο Θεός θα μας κρίνει;  Μας αρέσει;

 

Τι είναι η κρίση;

1. κρίση, γνώμη, εκτίμηση, αποτίμηση

2. εκλογή, επιλογή, προτίμηση

3. δίκη, κρίση δικαστηρίου, δικαστική απόφαση

4. δοκιμή δεξιότητας ή δύναμης, άμιλλα

5. η έκβαση, το αποτέλεσμα, η λύση ενός πράγματος, μιας υπόθεσης ή ενός γεγονότος

6. απότομη και οξεία εμφάνιση συμπτωμάτων μιας νόσου/προβλήματος

 

Τον τελευταίο ορισμό τον έχουμε αγκαλιάσει τώρα τελευταία όταν μιλάμε για κρίση. Αλλά πριν τον πιάσουμε τον τελευταίο ας δούμε τους υπόλοιπους πρώτα.

 

  1. Είτε σαν κουτσομπολιό, είτε για να συγκρίνουμε πράγματα συχνά κρίνουμε και ανθρώπους και πράξεις. Συνήθως κρίνουμε κάτι θετικά ή αρνητικά. Και το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα έχει σχέση με το τι εννοούμε εμείς ‘κανονικό’. Κάτι που το κάνουμε και εμείς συχνά δεν του βάζουμε αρνητική ταμπέλα. Αν εμείς συνήθως δεν ζητάμε απόδειξη, τότε το να μην παίρνουμε απόδειξη δεν είναι κακό. Αν χτυπάμε την γυναίκα μας που και που, τότε η σφαλιάρα “δεν είναι κακή”. Αν τρώμε τον άμπακο, τότε η λαιμαργία δεν μπορεί να έχει αρνητική χροιά. Και αν είμαστε ενοχικοί τύποι τότε όοολα όσα προείπα τα φέρνουμε τούμπα, λαιμαργία =κακό, σφαλιάρα = κακό, φοροαποφυγή = κακό. Θετική ταμπέλα βάζουμε σε πράγματα που μας φέρνουν ευτυχία. Το χάδι είναι καλό. Το κράτος πρόνοιας είναι καλό. Η υγεία είναι καλό. Αν πάλι απορρίπτουμε την πιθανότητα να είμαστε ευτυχισμένοι τότε… το χάδι είναι για τους μαλθακούς, το κράτος πρόνοιας είναι βάρος στην κοινωνία και η κακή υγεία είναι η τιμωρία του θεού για τα ‘κρίματά’ μας.Γι’ αυτό όταν εργάζεται κάποιος στον δήμο που όλοι καπνίζουν, όταν πάει να βάλει πρόστιμα σε καταστήματα που δεν τηρούν τους αντικαπνιστικούς νόμους, είναι απολογητικός.
  2. Εδώ είναι και η καλύτερη έννοια της λέξης κρίση. Όταν δείχνουμε το τι θέλουμε εκλέγοντας, επιλέγοντας και προτιμώντας, τότε τιμούμε τον εαυτό μας.
  3. Οι κρίσεις του δικαστηρίου είτε με βάση νόμων στην Ευελπίδων, είτε με βάση κοινωνικές συμβάσεις στο πεζοδρόμιο, είναι κάτι που εγώ προσωπικά το θεωρώ άχρηστο. Και θα επαναλάβω κάτι που έγραψα πριν λίγο καιρό: « … κατάλαβα (επειδή είχα καταφέρει να απεγκλωβιστώ από τα άλλα) ότι η δικαιοσύνη είναι κάτι που δίνει ο ισχυρός στον ανίσχυρο για να μην νιώθει φόβο. (Αν ποτέ ο ανίσχυρος χρειαστεί ποτέ την δικαιοσύνη, τότε ο ισχυρός την παίρνει πίσω.)…». Αλλά και διαβάζοντας το βιβλίο του Sam Harris, Free Will, κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι, απλά υπάρχουν κακές συνθήκες (5′ video στα Αγγλικά).
  4. Η  κρίση ως δοκιμή δεξιότητας, ως άμιλλα είναι αυτό που θα αλλάξει την οικονομία μας αν ποτέ αποδεχτούμε ότι έχουμε αποτύχει σαν κοινωνία. Τώρα αν κάποιος από εσάς που διαβάζει αυτό το κείμενο νομίζει ότι δεν έχουμε αποτύχει…. Τότε έχεις φίλε μου πολύ χαμηλούς στόχους για το τι θες η κοινωνία που ζεις να είναι!
  5. Η έκβαση! Εδώ είμαστε!!! Τελείωσαν τα ψέματα! Τώρα ήρθε ο λογαριασμός να πληρωθεί και τώρα πληρώνουμε τα σπασμένα! Αυτό που λέγαμε τόοοσα χρόνια ότι αφήνουμε την χώρα μας σε κακά χάλια για τις επόμενες γενιές το θυμάσαι; Εεε τώρα είναι η επόμενη γενιά!
  6. Και τώρα είναι η απότομη και οξεία εμφάνιση των συμπτωμάτων μιας ασθένειας/προβλήματος που μας τρώει δεκαετίες τώρα. Η κρίση που ζούμε είναι αποτέλεσμα των μαλ@κιών που κάναμε τόοοοσα χρόνια. Τσιπς, τηλεόραση, καναπές, νεύρα, τσιγάρο, τσιγαριστά και τσιζμπουργκερ… και μετά μας φαίνεται παράξενο που η καρδιά μας κλατάρει! Η οικονομία μας κλάταρε, η κοινωνία μας κλάταρε, και τώρα πρέπει εμείς οι ίδιοι να εγχειρίσουμε την καρδιά μας και μετά να μην ξαναρχίσουμε όλες τις παλιές συνήθειες.

Αυτό είναι η Κρίση!


Θέλεις να δούμε πως εσύ αντιμετωπίζεις την κρίση; Θέλεις να αλλάξεις σελίδα και να βγαίνεις κερδισμένος από κάθε κρίση;Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here