Συνεργασία ψυχολόγου και Life Coach!

Written by on 12/06/2017

Συνεργασία ψυχολόγου και Life Coach!

Από τα 17 μου, κατά εποχές, δέχομαι ψυχολογική υποστήριξη και πριν από 2 χρόνια συνεργάστηκα επαγγελματικά για πρώτη φορά με ψυχολόγο. Τα αποτελέσματα με κάθε τρόπο συνεργασίας πάντα ήταν εξαιρετικά!

 

Ο πρώτος τρόπος συνεργασίας, ο πιο πρόσφατος, έχει σχέση με αυτό που είδα με 3 πελάτες μου ψυχολόγου ς. Οι ψυχολόγοι, επειδή έχουν δουλέψει τόσο πολύ με τον εαυτό τους, είναι οι καλύτεροι πελάτες ενός life coach. Σε 2 περιπτώσεις, η πρώτη πολύ πιο έντονα, δεν τους προλάβαινα! Οι αλλαγές τους, οι επιτεύξεις στόχων τους, οι υπερπηδήσεις εμποδίων… όλα γίνονταν σε πολλαπλάσιες ταχύτητες από κάθε άλλη περίπτωση/ εμπειρία μου. Για την τρίτη ψυχολόγο ευελπιστώ να αποκτήσω μόνιμη και σταθερή συνεργασία.

 

Ο δεύτερος τρόπος συνεργασίας μας…….. Η υποστήριξη του ψυχολόγου στους πελάτες που δεν μπορούμε εμείς οι life coach να αναλάβουμε, δεν υποκαθίσταται.  Πελάτες που εμποδίζονται από κρυφά τραύματα, από φοβίες, από κατάθλιψη ή άλλες περιπτώσεις που χρήζουν ειδικής ψυχολογικής υποστήριξης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να δουλεύουμε και ταυτόχρονα, αν κρίνεται από την ψυχολόγο ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

 

Πριν πιάσω τον τρίτο τρόπο συνεργασίας, ας πιάσω τη σχέση μου με το επάγγελμα της ψυχολόγου από την αρχή. Από τα 17 έχω συνεργαστεί με ψυχολόγου ς για να καλύψω δικές μου, ψυχολογικές ανάγκες με 5 διαφορετικές ψυχολόγου ς.

Αποκτώντας αυτήν την προσωπική εμπειρία μπορώ να δω σήμερα τι μπορεί ένας καλός life coach να προσφέρει σε ένα πελάτη ψυχολόγου.

Ο θεραπευόμενος του ψυχολόγου όταν τελειώνει ένα κύκλο συνεδριών έχει αναγνωρίσει τι δεν πάει καλά, και έχει δει  τι θέλει να βελτιώσει στη ζωή του. Συχνά έχει ξεκινήσει αυτόν τον δρόμο και είναι έτοιμος για μεγάλα άλματα επιτυχίας. Η μεγαλύτερη προοπτική για υπέροχα αποτελέσματα αλλαγών οφείλεται κυρίως στο ότι έχει βγει από το comfort zone του και έχει δει την ανάγκη να υιοθετήσει νέες βάσεις, νέους στόχους και νέα όνειρα.

Οπότε το τελευταίο βήμα μιας αυτοτελούς σειράς συνεδρίων με την ψυχολόγο μας μπορεί να είναι το πρώτο βήμα των συνεδριών με τον life coach.

 

Και εδώ βλέπουμε το τρίτο είδος συνεργασίας με την ειδικότητα του ψυχολόγου! Προτείνουμε τον life coach για την επίτευξη χειροπιαστών αλλαγών.

 

Έχω επίσης συνεργαστεί με 3 ψυχολόγου ς πριν το 2010, οργανώνοντας σεμινάρια και ομάδες αυτογνωσίας.

Εδώ πρέπει να σας εκμυστηρευτώ την συνταγή επιτυχίας των life coach! Παγκοσμίως (έρευνες του ICF 2006-15), βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση του δέκτη να μπει σε διαδικασία αλλαγών.

Κάθε κύκλος αυτογνωσίας (σεμινάριο, ομαδική ψυχολογία ή ατομικά ραντεβού) τελειώνει με τους δέκτες έτοιμους να κάνουν άλματα, και στις περισσότερες περιπτώσεις τα άλματα αυτά δείχνουν δύσκολα, μεγάλα ή απλώς μοναχικά.

Ο life coach είναι σε θέση, να μετατρέψει αυτά τα άλματα από δύσκολα σε βατά, από μεγάλα σε σταδιακά και από μοναχική διαδικασία σε συν-δημιουργία. Αυτό το πετυχαίνει δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης ονείρων, και είναι ο ειδικός που θα βοηθήσει να χρησιμοποιηθούν οι δεξιότητες του δέκτη για να πετύχει τους δικούς του στόχους.

Ο life coach επειδή δεν συμβουλεύει για την διαμόρφωση της ουσίας του ονείρου αλλά μόνο για την έκφρασή του ονείρου ως στόχο και μπορεί να στηρίξει την πραγμάτωσή τους χωρίς να δημιουργήσει σχέση εξάρτησης και χωρίς να αφαιρέσει τις δάφνες νίκης από τον δέκτη των υπηρεσιών του.

Το life coaching, είναι ο μόνος, μη- παρεμβατικός τρόπος πραγμάτωσης ονείρων και στόχων, για αυτό και είναι ιδανικός για όποιον μόλις έχει κλείσει ένα κύκλο ψυχολογικής υποστήριξης. Και έτσι βλέπουμε τον δεύτερο τρόπο συνεργασίας, δηλαδή ότι ο life coach μπορεί να μετατρέψει ένα κύκλο αυτογνωσίας σε κύκλο μεταμόρφωσης, όχι μόνο των συναισθημάτων μας αλλά και της ζωής, της εργασίας και της καθημερινότητας

 

Αυτούς τρόπους συνεργασίας τους έζησα πρώτα ως δέκτης, καθώς μετά από σειρά συνεδριών με την ψυχολόγο μου, σπούδασα το δίπλωμά μου στο life coaching (Excecutive and Personal) στην Positivity Coaching / Kingstown College. Άλλαξα την ζωή μου και την ευθυγράμμισα με τα όνειρα ευτυχίας που είχα για εμένα με την βοήθεια των συμμαθητών μου (κατά την διάρκεια της πρακτικής που κάναμε στη σχολή) αλλά και με τον καθηγητή μου και σημερινό πρόεδρο του Ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς σωματείου Life Coach, Άγγελο Δερλώπα. Ήξερα ποια είναι τα όνειρα, και είχα το θάρρος να τα τολμήσω λόγω της δουλειάς που έκανα με την ψυχολόγο, και έκανα πλάνο δράσης και τα πραγμάτωσα με την στήριξη του life coaching.

 

Περισσότερα για εμένα θα δεις στο www.freehappyhuman.com, αν δεις όμως ότι μπορεί να μην ταιριάζουν οι χαρακτήρες μας, μίλα μου και μπορώ να σε κατευθύνω σε κάποιον που θα είναι πιο κοντά στα νερά σου.

 

Οπότε αν είσαι ψυχολόγος έχω να σου προτείνω τα εξής :

 

  1. Έλα να δούμε τους στόχους που έχεις, ακαδημαϊκούς, καριέρας, οικονομικούς ή άλλους χειροπιαστούς στόχους που, μπορεί, να νομίζεις ότι είναι άπιαστοι. Έλα να τους πιάσουμε, να τους βάλουμε κάτω και να τους κάνουμε άνετα εφαρμόσιμους
  2. Στείλε μου τα στοιχεία σου, ένα κείμενο για τον τρόπο που προσεγγίζεις φοβίες και άλλα εμπόδια που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που θέλει να είναι δημιουργικός, και (αφού μιλήσουμε) εγώ θα σε προβάλω στο site μου, και στο Facebook  σαν πιθανή λύση για κάποιον που είτε δεν μπορώ να υποστηρίξω, ή μπορώ να τον υποστηρίξω μόνο αν έχει και παράλληλη στήριξη ψυχολόγου.
  3. Όταν δεις ότι κλείνει ο πελάτης σου κύκλο συνεδριών, και είναι έτοιμος να δράσει αλλά δεν έχει εμπειρία από εφαρμογή ονείρων πρότεινε του εμένα.
  4. Αν διοργανώνεις ομάδα αυτογνωσίας έλα να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε το coaching μέσα στις συναντήσεις αυτές (ακόμα και σαν επίλογο)
  5. Και τέλος αν όλα αυτά σου κάνουν κλικ, έλα να δούμε αν μπορούμε να συμπορευθούμε και σε συνδυασμό όλων αυτών.

 

Γράψε μου 1-2 προτάσεις για εσένα και πες μου πότε έχεις χρόνο να τα πούμε τηλεφωνικά (για αρχή).

Στο facebook: www.fb.com/stravelakis

Στο email: lambros@stravelakis.com

Στο κινητό: 6932599599

ψυχολόγοςComments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here