Συγκεκριμένος στόχος με την βοήθεια του “SMART PURE CLEAR” | Εργαλείο Coaching

Written by on 15/05/2017

Ο συγκεκριμένος στόχος είναι συχνά το πρώτο πράγμα φτιάχνουμε σε μια διαδικασία Life Coaching!

Specific –MART | Συγκεκριμένος στόχος

Κατέγραψε τον με λεπτομέρεια! Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν έχουμε αποφασίσει να διεκδικήσουμε ένα σημαντικό στόχο είναι να τον καταγράψουμε. Όσο καλύτερα μπορούμε , με όλες του τις λεπτομέρειες.

Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό καθώς συχνά έχουμε ένα σύννεφο μέσα στο μυαλό μας στο οποίο κατοικεί το όνειρο που θέλουμε να πραγματώσουμε, και επειδή για πολύ καιρό δουλεύουμε μέσα στο μυαλό μας αυτό το όνειρο, πολλές εκδοχές του έχουν χωρέσει πάνω στο ίδιο σύννεφο. Οπότε αρχίζουμε την περιγραφή. Καμιά λεπτομέρεια δεν είναι περιττή!!!

S- Measurable – ART | Μετρήσιμος στόχος

Κατέγραψε τον με όλους τους πιθανούς αριθμούς! Κόστος, (με κάθε υποδιαίρεση του κόστους), αναμενόμενα κέρδη και επιθυμητά κέρδη, αριθμός κοιλιακών που θέλεις να μετρήσεις, πόσα χιλιόμετρα θέλεις να κάνει και μέσα σε πόσα λεπτά, πόσους φίλους θέλεις να αποκτήσεις, πόσο συχνά θέλεις να κάνεις σεξ, πόσες φορές το χρόνο θέλεις να πηγαίνει διακοπές, πόσες μέρες, πόσο θα κοστίζει, με πόσους φίλου…. Όπου είναι εφικτό να εκφραστεί κάτι με νούμερο, κάν’ το!!!

Αυτό το βήμα έχει πραγματική αξία για να ξέρουμε πότε θα κάνουμε το πάρτι επιτυχίας μας! Και θέλω να με καλέσεις σε αυτό το πάρτι!

SΜ – Agreed – RT | Μετρήσιμος στόχος

Σου αρέσει ο συγκεκριμένος στόχος σου; Είναι πραγματικά κάτι που θέλεις; Μήπως έχεις επηρεαστεί από άλλους για να τον πραγματώσεις εσύ για εκείνους; Μήπως είναι φιλοδοξία των φίλων ή της οικογένειάς σου;

Ο στόχος μας, όταν είναι δικός μας, αποκτά όλη την υποστήριξη που μπορούμε να δώσουμε! Τον αγαπάμε και για αυτό οποιαδήποτε επένδυση στον στόχο μας είναι επένδυση στον εαυτό μας.

A – Realistic – T | Ρεαλιστικός στόχος

Είναι ο στόχος σου εφικτός; Πως μπορείς να τον εκφράσεις ως ρεαλιστικό; Το έχει πετύχει κάποιος άλλος στην κοινωνία που ανήκεις; Στην ηλικία σου; Στην οικονομική σου κατάσταση; Στην χώρα που θέλεις να ζεις; Ένα καλό παράδειγμα είναι αν θέλεις να γίνεις αστροναύτης. Ένας νέος 11-12 ετών σίγουρα μπορεί να γίνει ,  αν είναι πολίτης χώρας που έχει διαστημικό πρόγραμμα. Ασχέτως με το αν είναι δύσκολος ο στόχος ή όχι, ένα παιδί από την Μάλτα είναι αδύνατον να γίνει αστροναύτης. Όπως και ένας αγύμναστος 50άρης, ή μία απόφοιτος γυμνασίου στην ίδια ηλικία, ή κάποιος που πάσχει από κάποια σοβαρή πάθηση. ΔΕΝ αποκλείουμε τους δύσκολους ή μεγάλους στόχους, απλά τους μη-ρεαλιστικούς.

Ο λόγος που αποκλείουμε τους μη ρεαλιστικούς στόχους είναι εμφανής. Δεν αρκεί να θέλουμε κάτι, να το καταγράψουμε ως συγκεκριμένο, μετρήσιμο… και όλα τα άλλα που βλέπουμε σε αυτή τη σελίδα. Την στοχοθέτησή μας την κάνουμε εμείς προσωπικά για την ζωή που ζούμε σήμερα σε αυτόν το πλανήτη με αυτό το σώμα και αυτές τις εμπειρίες και γνώσεις που έχουμε. Κάποια πράγματα βελτιώνονται, άλλα όχι. Η ειλικρίνεια σε κάθε ταξίδι με συνοδοιπόρο τον Coach μας είναι πρωταρχικής ανάγκης!

SΜAR – Time specific | Χρονικά προσδιορισμένος στόχος

Και εδώ κλείνουμε με το πρώτο σετ των διευκρινήσεων που χρειάζεται ο συγκεκριμένος στόχος μας μας. Κάνουμε τον στόχο να έχει προθεσμία! Μία συγκεκριμένη ημερομηνία, όχι στο περίπου, ούτε “3 μήνες αφού κάνει κάποιος άλλος κάτι”, ούτε “το αργότερο μέχρι…”, ούτε “σε 5 χρόνια”. Εδώ λέμε συγκεκριμένη ημερομηνία, “31 Δεκεμβρίου του 2018”. Τώρα αν ο στόχος αυτός είναι μέρος άλλου μεγαλύτερου στόχου, τότε δηλώνουμε και τις δύο ημερομηνίες, και την ημερομηνία του μεγάλου στόχου και του συγκεκριμένου που ορίζουμε τώρα.

Ο λόγος που είμαστε τόσο συγκεκριμένοι είναι για να καταλάβουμε ότι υπάρχει αρχή και τέλος στο ταξίδι μας. Ότι τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν είναι κάτι αόριστο, αλλά κάτι που σύντομα θα είναι μαζί μας! Ένας ακόμα λόγος είναι για να μπορέσουμε να βάλουμε και ενδιάμεσα ορόσημα (θα το συζητήσουμε στα ραντεβού μας αυτό) για τα οποία θα έχουμε αυτοαξιολόγηση όταν τα φτάσουμε και να πούμε:

 • Πέτυχα όσο είχα πει να κάνω ως τώρα,
  • μήπως έβαλα πολύ χρόνο ανάμεσα στα ορόσημα;
  • μήπως μπορώ να πετύχω τον στόχο μου και νωρίτερα;
  • μήπως να αναπροσαρμόσω τον δρόμο που έχω χαράξει; ή

 

 • Δεν πέτυχα όσα είχα πει να έχω πετύχει μέχρι τώρα.
  • Τι πρέπει να κάνω για να μπω ξανά στο χρονοδιάγραμμα;
  • Πως θα μπορούσα να είχα εργαστεί να να είχα καταφέρει αυτά που ήθελα;
  • Τι αλλαγές μπορώ να κάνω από εδώ και πέρα για να πάει καλύτερα;
  • Μήπως ήμουν πολύ απαιτητικός/αισιόδοξος με το χρονοδιάγραμμά μου; Μήπως να αναπροσαρμόσω τους χρόνους μου; ή
  • μήπως χρειάζομαι περισσότερη βοήθεια ειδικών;

 

Περισσότερα για το P.U.R.E. και το C.L.E.A.R. θα πούμε από κοντά στο σεμινάριο ή στα προσωπικά ραντεβού μας.
Αλλά μην ξεχνάτε ότι το Free Happy Human σας στηρίζει δωρεάν σε κάθε απορία lifecoaching στην ανοικτή ομάδα μας «Ρώτα τον Coach σου» στο Facebook!

Ο συγκεκριμένος στόχος είναι θεμέλιος λίθος κάθε επίτευξης!Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here